Megszerkesztett valóság c. kiállítás a Kultúrkuriában

Megszerkesztett valóság, újratöltve

A Klebelsberg Kultúrkúriában 2016. április 27-én ünnepélyes keretek között sikeresen megnyílt a Megszerkesztett valóság című kiállítás, amelyen 16 konstruktív – geometrikus stílusban alkotó festőművész alkotásai láthatóak. A tárlat előzményeihez tartozik, hogy 2016.-ban ugyanezzel a címmel az Újpesti Galéria rendezte meg az első kiállítást. A tárlaton szereplő művészek ismételt felkérése jó ötletnek bizonyult, mert egy olyan kiállítóművész közösség jött létre, akik már második alkalommal bizonyítják szellemi összetartozásukat. A résztvevők nagy többsége fél év után új művekkel, friss alkotásokkal jelentkezett. A Kultúrkúria összenyitható reprezentatív teremsorának bevezető falán először Deim Pál festőművész alkotásai tűnnek fel, akinek éppen ezzel egy időben, a Szentendrei Művésztelep Galériájában nyílt meg összegző emlékkiállítása. Eddig nem látott mozgalmas grafikai műveivel, a megemlékezés és tiszteletadás jegyében kezdődik a kiállítás. A hatvanas évek generációjához tartozik Fajó János Kossuth díjas festőművész, aki sok évtizedes következetes alkotó munkával a geometrikus művészet kiemelkedő képviselőjeként elliptikus formájú kiérlelt színvilágú alkotása került középre. Konok Tamás Kossuth díjas festőművész egészen más utat járt be, de mindkét művészre érvényes, hogy különböző formában pedagógiai tevékenységet is folytattak. Mindkettőjük szakmai elismertsége a nemzetközi- és a magyar művészet mértékadó mestereinek sorába emelte őket. Konok Tamás ezúttal kisebb méretű, bensőséges hangulatú grafikai sorozattal jelent meg a kiállításon.
Serényi H. Zsigmond festőművész letisztult formavilágú képei, a felületből kiemelkedő vonalak átlátható finoman strukturált szerkezetét mutatja fel alkotásaiban.
A 70-es években indult művészeket Aknay János Kossuth díjas festőművész képviseli, aki a szentendrei művészet nemes hagyományait örökíti tovább. A harmadik terem falán Aknay János nagy méretű kompozíciója finoman kiérlelt színvilágával, és letisztult kompozíciós formáival vonja magára a figyelmet.
A kiállítók között találjuk Matzon Ákos Munkácsy díjas festőművészt, aki a síkból kilépve a foltok és vonalak dinamikus egyensúlyát teremti meg munkáiban. A tárlat szereplői között találjuk Dévényi János, Dobos Éva, Eöry Emil, Halmy-Horváth István, Győrffy Sándor, Jarmeczky István, Kéri Mihály, Nagy Imre Gyula, Sz. Varga Ágnes, Szathmáry József, festőművészek alkotásait. A kiállítás sikere ezúttal is garantálható, hiszen a kiemelkedő művészi színvonal, az alkotók eredeti szellemisége, áttekinthető és ragyogó kiállítási képet mutat. Nagy Imre Gyula alkotásai a különböző formák találkozásával teremt egyensúlyt, Jarmeczky István festményei a tört színek összetett kompozícióban megjelenő értékeit kutatja. Halmy -Horváth István Mozaik-sorozatának két eltérő karakterű négyszögekre és háromszögekre bontott darabját hozta el a kiállításra. Dévényi János, a fekete körcikkekből kimetszett geometrikus alap formákat, a háromszöget és négyzetet tette vizsgálatának tárgyává. A tárlaton Kéri Mihály fehér vonallal osztott fekete négyzetét az alul elhelyezett vörös faktúra teszi vonzóvá. Eöry Emil, két kisebb méretű élénk színes folttal kiemelt festménye remekül illeszkedik a kiállítás hangulatához. Dobos Éva alkotásai a szürke-fekete árnyalataival, virtuális térillúziót keltenek. Szathmáry József kompozíciója a formák vízszintesen tagolt felületeivel optikai hatásokkal élnek. Győrffy Sándor három részes festménye az összekötő és elválasztó formák játékával osztja meg a kép felületét. Sz. Varga Ágnes szénrajza a fekete fehér átmenetek grafikus megdolgozásával, már festői erejű térhatást kelt. A kiállított művek, a körültekintő rendezésnek köszönhetően egymásra találtak, a különböző generációk természetes módon erősítik, és kiegészítik egymást.
A tárlatot Novotny Tihamér művészeti író nyitotta meg, felvázolva az irányzat művészettörténeti előzményeit, a különböző generációk egymást követő megjelenését, az elmúlt időszak geometrikus szellemű kiállításainak jelentőségét.
Kiállítás 2017. május 21.-ig megtekinthető.