Giese Piroska Benyomások c. kiállítása

meghívó5

 

 

A Heimatmuseum kiállító terméből csalogató harmonika szólt,  a falakon zenei ihletésű mázas kerámiák és izzásban született, élő, meleg színezetű hullámzó plasztikák. Piroska szívélyesen fogadott poharazgató ismerősei, barátai, magyar és német nyelven beszélik meg a világ és a művészet kérdéseit. Hát ilyen egy jó hangulatú kiállítás.. 

Piroskától megtudtam, hogy az agyag, a kerámia iránti vonzalmam régi keletű, de aktívan csak 2000-ben kezdett el foglalkozni ezzel az ősi tevékenységgel Vitkó Mónika magántanítványaként.

Örömet és kikapcsolódást jelent számára a sokoldalúan formázható agyag, hagyományos technikát, kézi megformálást és díszitést alkalmaz. Használati és dísztárgyak mellett készít a női szerep és az emberi kapcsolatokat megjelenítő kisplasztikákat, mázas és raku kerámia faliképeket. Munkáit már több önálló és közös kiállításon mutatta be.

dr.Matits Ferenc művészettörténész élvezetesen egyéni humorával fűszerezve nyitotta meg a kiállítást, majd dr. Frank Katalin a Heimatmuseum igazgató köszöntötte az érdeklődőket.

Páczelt Andrea textiltervező iparművész a Budaörsi Művészek Egyesületének képviselőjeként, egyéni élményét, benyomását osztotta meg velünk.

“A Gieser Piroska által megfogalmazott gondolatok, érzések és mindezek beleolvasztása az általa alkalmazott – mintegy 500 éves múltra visszatekintő, ősi, japán – ún. raku – technikába, számomra egy kicsit annak az ó – egyiptomi, gyönyörű mítosznak az allegóriája talán, amely arról szól, hogy Ré -nek, a hatalmas Nap Istennek két bárkája volt. Az egyiken nappal szelte a tengerek habjait és melegítette a Földet, míg a másikra minden napnyugtakor átszállt és azon folytatta tovább 12 órás “Útját”, hogy az éjszaka hidege és sötétje alatt sugaraival melengesse és felébressze a “holtakat”.

Valahogy így, e képen történhet ez a rakuval is! Az 1100 C.-fokon izzó agyag-kerámia kikerül a kemencéből és faforgáccsal kevert homokba ássák el hirtelen. Ott lassacskán kihűl, elfogy a levegő, ami hevítené még és úgy tűnik elveszíti izzását…kicsit, mintha “meghalna”! Ám a mélyben keletkező füst mégsem hagyja magára, melengeti, élesztgeti és e két erő együttes hatásaként, így egy “más állapotban” formálódik tovább az anyag, amelynek eredményeképpen csodálatos és megismételhetetlen szép mázas színek, páratlanul érdekes felület játékok, érdekes faktúrák jönnek létre.

Ezek formavilága kimeríthetetlen, amelynek hatására az Alkotó képzelete szárnyra kap,miként Giese Piroskáé is, hiszen olyan gondolatok és témák inspirációit adják számára, mint pl. a Káosz, a Genézis, a különböző Fodrok, Hullámok, vagy egyéb természeti formák, jelenségek, mint a lávakő, a vörösfenyő, az ikebana és számos természet ihlette, magával ragadó és varázslatos forma, ahogy műveinek címei is mutatják.”

Ajánlom megtekintésre a kiállítást azoknak akiknek szeretik a kerámiában rejlő forma és színvilág kiteljesedését, az ősi technikával létrehozott, tűzben született meleg színek tobzódását, varázsát.

Molnár Katalin